HTML

Utolsó kommentek

  • Ciscy: @henzus: Kedves Henzus! Megkésve de törve nem: válaszolok. Az, hogy a "hülye zsidó demszky" (ahog... (2009.09.03. 14:57) I love BKV.
  • Ciscy: update: index.hu/kultur/media/2009/09/03/megis_mindenki_lathatja_a_magyar_focit/ (2009.09.03. 14:13) Éledezik a foci, halódik a közszolgálatiság
  • henzus: Kedves Budapestiek és kedves cikkíró teljesen igaz amit leírtál azonban valamin érdemes lenne elgo... (2009.04.20. 02:21) I love BKV.
  • Gery: Egyetértek mélységesen a leírtakkal! Bár az írásból hiányoltam Atkári Úr nevét, aki Demszky elvtár... (2008.07.22. 11:10) I love BKV.
  • bbjnick: Csatlakozom az előttem szólóhoz!:-) Veni sancte spiritus Jöjj Szentlélek Isten, jöjj s áraszd ... (2008.05.11. 02:45) Pünkösd.
  • Utolsó 20

Rovatok

képek

Naptár

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

2009.09.02. 14:34 Ciscy

Csak jelezném ...

Álszerény gyorsjelentés önmagamról "na ugye, igazam volt már megint" stílusban...

Csak jelezném, hogy lám-lám, a múltban fogant írásokban alkotott szögletesenk tűnő (valójában meg nem is...) véleményeim visszaigazolásra, megerősítésre találnak szépen lassan.

Gondolok itt a BKV korruptságára, szemforgató képmutatására, és a romagyilkosságokkal kapcsolatos NBH-s gyanúmra, és nem, nem én voltam akik feldobták a titkos információkat a netre. :) Ezen írások alant megtalálhatóak, mint az I love BKV, vagy a Romagyilkosság, a Népszabi tudósít.

Már csak akkor lenne kerek az egész, ha néhány hét, hónap után elégedetten nyugtáznám, előző írásomhoz kapcsolódva, hogy sikeres volt a magyar vállogatott, és a Debrecen is tisztesen helyt állot a BL-ben.

Szólj hozzá!

Címkék: bkv sorozatgyilkosság szép nap


2009.09.01. 22:21 Ciscy

Éledezik a foci, halódik a közszolgálatiság

"Kis pénz, kis foci", "kis nyugdíj, kis tisztesség", "kis" közvetítés, kis ország, nagy katyvasz. Habár magyar csapat 14 éve nem volt a BL-ben, ami most sikerült a Debrecennek, és a magyar válogatott 23 éve nem kvalifikálta magát a világbajnokságra, ami most sikerülhet, mégis: nem mindenki lehet részese a világsztárok elleni magyar érdekeltségű meccsek élményének. Krízis és ünnep a magyar foci világában is.

Hatalmas eredményt elér a Debrecen, nagy eredmény kapujában a nemzeti tizenegy, és ami biztos: a világ futballjának krémjébe tartozó együttesekkel mérkőzik meg idén ősszel a válogatott és legerősebb magyar klubcsapat, ám nem biztos, hogy a hatalmas élményt mindenki átélheti.

Magam is részese voltam a debreceni fiúk diadalának a Levszki Szófia elleni visszavágón. Leírhatatlan hangulat volt a stadionban, csodaszép gólok és végre, végre: győzelem, hovatovább: eredmény! Mégpedig az, hogy az elit kupába bekerült a Loki. A Bajnokok Ligájában való részvétel minden honi fociszeretőnek élmény: a játékosok Gerard szintű futballistákból álló együttesek ellen léphetnek a gyepre, kvázi elvárás nélkül (egy döntetlen is győzelemmel ér fel), a csapatnak bőséges anyagi profitot jelent, és  mondhatom: az egész országnak feszült figyelmet, szurkolást, ismét büszkeséget, katarzist hozhat. Igen ám, de csak annak lehet meg az öröme, aki nem egy szalagcímből szeretne tájékozódni, hanem részese is akar lenni a történéseknek. De nem biztos, hogy az lehet. Történt ugyanis, hogy úgy osztották el a közvetítések jogát, hogy a szerdai mérkőzéseket nem közvetíti egyetlen országosan fogható televízióadó sem. Csupán a DigiTV, ami közel sem fogható mindenütt, (bár olcsósága miatt sokan szeretnék e szolgáltatót, csakhogy nagyon gyatrán van kiépítve a DigiTV infrastruktúrája). Így jó néhány meccset, például a Liverpool elleni első idegenbeli mérkőzést nem láthatja minden magyar szurkoló. Az eseményről bővebben (és jobban) beszámol az Index.

A másik fronton a válogatott is nagy mérkőzések előtt áll. 2009. szeptember 05.-én, szombaton játszunk Svédország legjobbjaival, rá négy napra 2009. szeptember 09.-én pedig Portugália lesz az ellenfél, soraiban az új Beckham-mel: Cristiano Ronaldoval. Nehéz ügy. Pontokat kell szerezni, ha ki akarunk jutni. Semmi más nem történt idáig, mint az, hogy a két kisebb csapatot a csoportban megvertünk oda vissza négy meccsen, és egy pontot még elkapartunk a Dánoktól. Ez annyit tesz, hogy a neheze még hátravan, de legalább elmondhatjuk, hogy van esélyünk, és nem tét nélküli a két nagyágyú elleni mérkőzés, és talán az utóbbi évek legerősebb magyar válogatottjának némileg nagyobb sansza van a bravúrra. Ennek megfelelően hatalmas is az érdeklődés, a várakozás. Minden jegy elkelt előre, az igencsak borsos árak ellenére. Egy tűt sem lehet majd leejteni a stadionban.
S mégis el tudják rontani az ünnepet. Aki nem tud kijutni a Puskás Ferenc arénába, annak be kell érnie a tévés közvetítéssel. E két meccset az RTL Klub vállalta magára, csakhogy a drágáimnak nem a kénye-kedve szerint alakul a találkozó kezdete, hiszen az 20:45-től kezdődik, de ekkor a Barátok közt (!) szappanopera megy. "Oh, irgalom atyja ne hagyj el!" Így lehet, hogy megalázó módon késleltetve fog bejelentkezni az RTL Klub, és már csak abban reménykedhetünk, hogy nem a "saját nevelésű" kiválóság Léderer Ákos fog üzérkedni a riporteri fülkében.

Nagy csapatok ellen fogunk játszani, és ez jó. Kis ország kis csapata a Debrecen, s mégsem csak a debreceni polgárok öröme, hanem mindannyiunké. Az országé. Azé az országé, aki szereti a focit, és amely ország oly’ régóta szomjazik némi sikerre. Valós sikerre. És bár a BL-ben a Liverpool, a Fiorentina és a szintén klasszis Lyon ellen nem esélyes a Loki, ugyanígy a válogatott sem Portugália és Svédország ellenében, mégis nekirugaszkodunk, és megpróbáljuk. Írom ezt többes szám első személyben. Mert ahogyan én nem tudom belőni a magyar gólt, úgy sokan mások sem, akik ennek ellenére mégis maguknak érzik a sikert, és a kudarcot is. Vágynak, vágyom, vágyunk a győzelemre, az ünnepre, hogy büszkék lehessünk egy kicsit magunkra. Manapság, amikor nem sok alkalom van ünneplésre, önfeledt örömre, együtt örülésre. A sport nagy erő. Összehozza az embereket, s mi nagyobb szükség volna bármire is a mai Magyarországon, a szilánkokra törött, halott nemzet romjain fetrengő, megalázott, kifosztott emberek tömegének, mint az, hogy ismét valami közös örömük legyen. Úgy látszik a „Pénz” és az „Üzlet” megint rá akar rontani a "Jó"-ra, belegázol a pillanatnyi, magánérdek a közösségi érdekbe és igénybe. Krízis... És ünnep? Reméljük!

HAJRÁ LOKI!!! HAJRÁ MAGYAROROSZÁG!!!!

 

1 komment

Címkék: tv rtl klub tv2 közszolgálat magyar foci


2008.09.09. 00:19 Ciscy

Vacsora A TORTÁN

Igen nagy áttörés most a két nagy kereskedelmi televízió új műsor típusa a honi médiaéletben. Nagy ötlet, hiszen viszonylag alacsony költségvetésű program, ugyanakkor minden estén egy teljes órás értékes műsoridőt tud adni, viszonylag magas nézettséget produkálva. A két csatorna szemszögéből kiváló ár-érték aránnyal bír ez a műfaj. Jelesül a Vacsoracsata és Hal a tortán. De milyen értékkel bír egy egyszerű, jó lelkű és ízlésű nézőnek?

Azt ötlet kiváló, bárkinek a fejéből is pattant ki. Sőt, egyenesen támogatandó, sokra hivatott ötlet, becsületes műfaj lehetne, ha... Ha nem lenne ott az a "ha". Mert a kereskedelmi csatornák missziója nem a népnevelés, hanem a nagy zsozsó. S bár lehetne valóban nézhető, élvezhető, sőt még nevelő is e műsor, ha nem süllyedne bele a bulvár posványába, ha nem lenne direkt forgatókönyv, s ne mutatna megint olyan példát egy órán keresztül nap mint nap e két dicső "médiamaffia" csoport, ami sok mindennek nevezhető, csak gasztrokulturális műsornak nem. Azzal a három jelzővel pedig, amit az előző, igen hosszúra nyúlt mondatomban soroltam fel, pláne nem lehet jellemezni. (De a jó műsortól az a még jobb, ami rossz, de több pénzt hoz.)

Mi az alap ötlet?
Végy egy héten 5 közszereplőt, akik a hét 5 napján egymáshoz mennek vendégségbe, s ott háromfogásos vacsorával kedveskednek a többieknek. Lehetőleg pontozzák a vendéglátó teljesítményét, mind a lakoma minősége, mind a hangulat megítélése tekintetében. Adj hozzá alap fűszerként néhány millió magyar nézőt, aki e közben tagja lesz egy társaságnak. Akik együtt izgulhatnak az est sikeréért az éppen aktuális vendéglátóval. Amely vendéglátók aztán saját kedvenc fogásaikat is megosztja a nagyérdeművel. Lassú tűzre odatesszük, és a néző és a házigazda együtt szenvedi végig a munkát, és nagy szeretettel várják izgatottan a másik 4 híresség érkezését. Gasztronómia, vendégváró szeretet, őszinte beszélgetések, lakoma és izgalmas, illemes és jó kedélyű esemény.
A fent leírt elméleti tartalom még társadalmilag is igen hasznos lehetne. Lehetne. Csak hát megint a feltétételezés. Mert nem az.

Mi hát valóban?
Botrány. És éppen azért botrány számomra, mert igazán jó műsort lehette volna szerkeszteni ebből az ötletből. De szembemegy mindennel, ami vendéglátás. Vendéglátás, ami egyszerű, őszinte, emberi. Semmi kedvesség, semmi tisztelet, semmi őszinte odaadás. Mindössze 5 celeb fröcsögése… Akik egy máig ismeretlen, a tudomány számára fel nem tárt betegségben szenvednek: -az ismertségtől- kiüresedettségben. Ezek a kiüresedett emberek akarnak nekünk tartalmat csempészni az esténkre?
Bennem volt a jóhiszeműség, mielőtt több adást megtekintettem volna, hogy mindenkinek van egy emberi arca, egy nem csillogó, egy nem pózoló, egy nem flegma oldala. És mikor lennének leginkább emberiek a mégoly celebségüktől megbuggyant lények, mint vendégségben, meghitt vacsoránál? De sajna megint úgy lett, ahogy lenni szokot: jóindulatú feltételezésem celebékről ismét megcsalt.

A műsor nem tanít viselkedni vendégségben, hacsak arra nem, hogy hogyan kell a másik otthonát feltúrni és kiröhögni az életét. Nem tanít tisztelni a gazdát, helyette abba kötnek bele, amibe csak tudnak, hogy hogyan van terítve, hogy éppen  olyan étel van szervírozva, amit nem szeret az egyikőjük, hogy milyen mókásan fest, így hogy pattog körölöttük, satöbbi, satöbbi….
Így van megírva a forgatókönyvben. Mert ez kell a népnek, -hagy ne mondjam- ezt kajálja, mármint „nagyokostévések” szerint. Nem tanít közösséget formálni, beszélgetni, eltűrni a másik hibáit. Nem látja a néző, hogy közel kerülnének egymáshoz a szereplők, s most itt ne vegyük figyelembe a képmutató színészesdit. Nem udvariasak. Konkrétan bunkók. Arra jó ez az egész díszletkajálás, hogy bemutassák flancos nagy kérójukat a gazdagcelebek, botrányt csináljanak a botránycelebek, kihívó ruhákban legyenek a cicababcelebek, és végre ismét képernyőn legynek az elfeledett kivénhedt csatalócelebek. És közben megalázzák magukat és egymást. És ha még a balul elsült (vagy túlsült) ételtől nem is, de ettől a viselkedéstől a jóérzésű ember gyomra forog.

Nevesincs énekesnőcskék, századrangú, mégis a csatornához közelálló (sokszor szappanopera) színészecskék, bulvárhíradók által celebbé faragott percemberkék, maguk a bulvárhíradósok, volt valóságshow szereplők, modellek, pornószínésznők, régi táncdalénekesek, menő rapperek, és sehova be nem sorolható, közismert de valójában semmi értelemeset nem művelő nagyőanikók meg kiszeltündék.

Mondjuk ilyen arcok mellett nehéz elhinni, hogy tudnának minőségi műsort csinálni, de azt elvártam volna, hogy legalább a legjobb arcukat mutassák. Vagy éppen ez a baj, s ez a legjobb arcuk? Ennyire nincsenek két lábbal a földön, s azt hiszik így kell viselkedni? Ezt speciel megerősíti a ma esti méltán híres és elismert Leó művészúr gúnyos viselkedése, cinikus nevetgélése, amikor a kicsit komikus figura, Delhusa Johnny házigazda elmondott egy imát, hogy megköszönje az ételt, amely adatik. Mert ő így szokta. S ha még ez a kis mitugrász benzínkutas VV srác nem is hívő, és nevetségesnek tarja ezt a „hókuszpókuszt”, akkor is tisztelnie kellene az elé ételt adót annyival, hogy elfogadja olyannak, amilyen.

S ilyen alapvető emberi nomrák felrúgásának minden este szemtanui lehetünk. S ez nem Hollywood, hanem a jelen nemzet „nagyjai”, a morális közállapotok tükre.

 

Néha azért ki lehet fogni valami jó napot is, bár igen ritka. Az is igaz, hogy a Győzik Showtól fényévekkel jobb. De elég-e ez önmagában? A kérdés, hogy mihez viszonyítunk. Ahhoz amilyen a világ, vagy ahhoz amilyennek a világnak kellene lenni?...

Szólj hozzá!

Címkék: tv társadalom gasztronómia hal a tortán vacsoracsata


2008.09.08. 20:06 Ciscy

Restart

Igen restart!

Majdnem 4 hónapos csönd után, -amely csöndnek okai nem is oly' fontosak most hirtelen,- ismét folytatom ritka értékes gondolmányaim megosztását a méllyentisztelt netpolgárokkal. A netpolgárok alatt a gyakorlatban az a 6 ember van értve, aki belebotlik ezen oldalba, de hát Istenem, "kis pénz, kis foci"... :)

Csak remélni tudom, hogy folyamatosan fogom ápolni blogomat, és be kell valljam: elsősorban saját magam miatt. Ha nyersen akarok fogalmazni, akkor azt mondhatnám, azért hogy ne rohadjon be, ki, le, fel, meg, el, át, rá, (stb.) az agyam.Hiszen írni fontos, hasznos, ápoló, éltető: szóval jó.

S ugyanígy olvasni is. Azt is csak remélem, hogy az idevetődőnek is hasonló éleményt nyúlt az itten olvasás...

Szólj hozzá!


2008.05.15. 15:18 Ciscy

Kovács Ákos egy verse

Szörnyű jel

Kovács ÁkosMit érzek?
Mennyit?
Mekkorát?
Nem számolom de érzem rajtad az illatát.
A bőrödön csillogó igazat
A megvallhatatlan kínokat
Az idő mérgét ahogy dolgozik
A hiányodat mert nem vagy itt.

Valahányszor engem elfelejtessz
Puha tenyér vagy:
Magadból kiejtessz.
Zuhanok csak és eltűnök
Az ágy mögött, a fű között
Mint elgurult üveggolyó:
Ha megtalálsz is, meghalni jó.

Te vagy akitől megtudom:
A csodára nekem is lett jogom.
Köszönlek, várlak
ez mind te vagy:
Anya és angyal
Csak el ne hagyj:
Mert akkor magamba miattad tépek
És jönnek a szomorú képek
Mert képes vagyok ölni és halni
A világba végül belemarni
Dühöm és bosszúm szörnyű jelét:

Hogy szerettelek
És nem volt elég.

Szólj hozzá!

Címkék: vers


2008.05.10. 18:05 Ciscy

Pünkösd.

Krízis és Ünnep. Ez van ide vésve, s ha így van akkor talán érdemes az éppen most esedékes pünkösdi ünnepről írnom, idézem, hogy a kedves olvasó, akit a valóban fontos dolgok nem riasztanak el, közelebb kerüljön e welnesshétégévé silányult szép ünnephez. Hiszen alig tud az átlag vagy a templomba alig járó vallásos ember róla valamit, s be kell vallanom: én ismereteim is sekélyesek voltak e tárgykörben, s volt (s van) mit pótolnom.

Pünkösd hasonlóan a húsvéthoz, egész héten át tart, de csak két nap nyilvános ünnep. Tertullianus régi ünnepnek nevezi, tehát az apostolok idejéből való. A katolikus egyházban van vigíliája böjttel, amelyen keresztvizet szentelnek. A bérmálás szentségét pünkösd ünnepétől kezdve szokás kiszolgáltatni a római katolikus egyházban. Az ünnepről május hónapot pünkösd havának is nevezik.

A húsvét utáni ötvenedik napon, így ebben az évben május 11-én, vasárnap ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását, azaz pünkösd napját. A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, és minden évben május 10-e és június 13-a közé esik. Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának is tartják. 


"Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje"

Piros Pünkösd napját ezer éve virággal köszöntik Európa sok országában. Magyarországon is újra piros betűs nap a Pünkösdhétfő. De mi is ez az ünnep? A hozzá fűződő népszokásokat réges-rég elfelejtettük. Vagy mégsem? Pünkösd napjára minden felébred. Abbahagyja a lusta nyújtózást a világ, ember és állat párt keres. Nedvektől duzzadnak a levelek, zsong és zsibong az élet.
Jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap. A templomokban évről évre megemlékeztek erről a napról, a lángnyelveket a pünkösdi rózsa szirmaival helyettesítették, a Szentlélek jelképeként fehér galambot repítettek szabadon. A lányok és asszonyok bíborvörös ruhába öltöztek, befont copfjukat a hagyomány szerint a bal vállukra kanyarítva, a férfiak felöltötték ünneplőjüket és kezdődhetett a mulatság.
Néhány faluban még ma is élnek a pünkösdi hagyományok, játékok, az Alföldön a Pünkösdölés, a Dunántúlon a Pünkösdikirályné járás. A pünkösdikirály választás sajnos teljesen eltűnt, pedig a mai napig él a szólás: Rövid, mint a pünkösdi királyság. Kezdetben vitézi szokás volt, a katonák maguk közül választottak egy évre királyt. Ezt idézi Balassi Bálint verse:

"Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje
Mindent egészséggel látogató ege,
Hosszú úton járókat könnyebbítő szele"


A Pünkösdikirályné járás

A legszebb kislányt választották meg kiskirálynénak, ami nagy tisztesség volt. Mise után házról házra jártak jókívánságokkal, versekkel, énekekkel köszöntve a háziakat, virággal szórták be a szobát. A játék végén a háziak megkérdezték a lányokat: Hadd látom a királynétokat édes-e vagy savanyú? Fellebbentve a díszes kendőt megcsiklandozzák a kislány állát. Ha a királyné mosolyog, de a fogát a világért sem villanthatja ki, megnyugszanak a háziak, mert jó lesz a termés. Ekkor a háziak almát, tojást, kolbászt, pénzt ajándékoztak a jókívánóknak.


A törökbasázás

Egy 10-12 éves gyermeket beöltöztetnek selyembugyogóba, turbánt kötnek a fejére. Égetnivaló kölyköt választanak erre a szerepre, aki amúgy is rászolgált a verésre. Persze kitömik a ruháját szalmával, hogy ne fájjanak az ütések. Aztán összeláncolt kézzel vezetik végig a falun. Énekelnek, a basa ugrándozik, a fiúk meg zöld gallyakkal csépelik boldogan.

Pünkösdi eső

Májusi eső aranyat ér, de a pünkösdi eső ritkán hoz jót. Tartja a hiedelem.

Pünkösdikirály választás

Amolyan legényvirtus volt, lovas versennyel, tűzugrással, tekézéssel. Aki a legderekabbnak bizonyult, egy évig ingyen ihatott a falu kontójára és minden mulatságra hivatalos volt. A pünkösd az udvarlás, párválasztás ideje. Ilyenkor enyhültek a szigorú szabályok, a leányok bátran mutatkozhattak választottjukkal. A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk és amik által továbbléphetünk. Most majd Pünkösdvasárnap és hétfő után, a keddek és szerdák hétköznapjaiban."  (http://www.parameter.elosoft.com/punkosd.html)

Csíksomlyói búcsú

Az egyik legfontosabb magyar Mária-kegyhely Csíksomlyón található. A 15. századból maradt fenn az első írásos emlék, amely beszámol a pünkösdi zarándoklatról. A katolikus hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a maygarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát.

"A búcsú fő ünnepe pünkösd szombatján van. Ekkor délután 1 órakor tartják a nagy misét annak a széles hágónak a gyepén, amely a templom feletti, Jézus hegyének is mondott Kissomlyó és az azon túl emelkedő 1035m magas Nagysomlyó erdős hegye között mélyed be. Sokan már pénteken megjönnek és a szabadban virrasztva igyekeznek meglátni a Csíki havasok mögűl felbukkanó napot. A közeli falvakból reggel indulnak körmenettel, messzebbről vonattal utaznak Csíkszeredára, amellyel Csíksomlyó már egybeépült. A szeredaiak körmenete a vasútállomáshoz közeli kistemplomtól l0 órakor indul templomi zászlókkal, Máriát dicsérő énekekkel. Hozzájuk csatlakoznak vagy már előttük járnak a más városokból, falvakból jövő "keresztalják", és a menet fokozatosan több kilométer hosszú lesz. Énekeik között fel-felhangzik a "Boldogasszony anyánk... ne feledkezzél el szegény magyarokról" és a székely himnusz 'ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk" zárósorral. Az elmúlt években a menetben magyar zászlót is vittek és a Himnuszt is énekelték.. Amikor a menet a kegytemplomot elhagyja, kettéválik. Az egyik ág Jézus hegyét északról megkerülve megy fel a nagymise helyére a hágóba. A másik ág jobbra fordul és felmegy a hegyre. Ahol a völgyben vezetö útról az ösvény a meredek hegyre indul, filagória alatt nagy, foglalt borvízforrás fakad. Felfelé félúton a kis Szent Anna kápolnától visszanézve lehet a templom, a Felcsíki medence és mögötte a Hargita látványában gyönyörködni. A hegytetőn a Salvator (Üdvözítő) kápolna áll. Ezt azért építették ide, mert az 1734-ben kelt felirat szerint 'Ezen a helyen láttatott az égből lebocsáttatni lajtorja és itten csodálatos processziórások énekszót hallattak..." (http://www.fsz.bme.hu/mtsz/utleiras/csiksom.htm)

 További olvasnivalók:
http://www.communio.hu/~gilyen/csiksomlyo/ a Budapestről induló zarándoklat weboldala.
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%BCnk%C3%B6sd Wikipédia: Pünkösd

1 komment

Címkék: népszokások ünnep pünkösd csíksomlyó


2008.05.05. 19:08 Ciscy

I love BKV.

Magyarország. Budapest. Tipikus. A BKV jellemzése empírikus tapasztalatok alapján, amolyan tele a hócipőm stílusban. Bizonyos dolgokról erős gyanum van, egyébként türelmem fogytán. 

 

Fővárosunk tömegközlekedését bonyolító állami tulajdonú vállalata a BKV - ki ne tudná. Ha asszociációs játékot játszanék, s csak azt a három jelzőt mondom, hogy "magyar", "tömegközlekedés" és "minőség", akkor nagyszámban a lényeget tekintve megegyező reagálások lennének, indulati különbségekkel. Mert a Volán, a MÁV vagy a BKV (és egyéb városok helyi tömegközlekedési vállalatai) ugyanazt pocsék ár-érték arány nyújtják, kényelmetlenséggel, piszokkal, idegeinkre menő megbízhatatlansággal. És most nem a sztrájkokra gondolok, (bár az is megérne egy misét), hanem ezen szervezetek, s elsősorban a BKV működéséről, ellentmondásairól "kis- és nagypályán".

Én is magamból indulok ki, és így empirikus tapasztalataimat hívom életre.
1. Menetrend.
Én nem tudom jelenleg hányadán állnak a paraméterkönyvvel, hogy sikerült-é visszavonni a sztrájkok eredményeként vagy sem, de azt tapasztalom -és élek a gyanúperrel-, hogy már ma sem közlekednek olyan rendszeresen a járatok, mint ahogy azt az aktuális menetrend diktálná. Empirikus tapasztalat: Huszár utca, 7-es, 73-as, 78-as buszok megállóhelye. Egy átlagos napon a 7-es, 73-as buszoknak maximum 8 percenként kellene járniuk. 78-as busznak kb. 7-10 percenként átlagban.  Így normál esetben kb. kettő-három percenként kellene érkeznie valamelyiknek a felsoroltak közül. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a közlekedés beleszól, hogy torlódhatnak egymás után, és így több is lehet a várakozási idő. De hogy lehetséges az, hogy az adott feltételek mellett 20 percig semmilyen busz nem érkezik? S ez nem egyszeri eset. Ugyan kérem. De ha mégis jóhiszemű vagyok: hogy lehetséges az, hogy minden egyes esetben torlódás történik? 
Nem tudom, hogy a trehányságnak, a szervezetlenségnek vagy éppen a menetrend be nem jelentett megkurtításának a számlájára írható e jelenség. (És hogy néhányszor sikerül betartani azt, az nem elégséges hogy megbízhatónak értékeljem a következetességek, a fegyelmet, a megbízhatóságot.)

2. Géppark.
Nyílt titok, hogy egyes buszokat, villamosokat cserealkatrészre használnak, hiszen nincs pénz alkatrészek beszerzésére.
Ugyanakkor előttünk a kép, hogy 30-40 éves lehasznált járgányok mellett pörögnek a Combinok, Volvók. Nem –feltétlen - az új járművekkel van bajom, hanem az egyensúlytalansággal. Amíg például a 19-es, kiöregedett szégyellni való villamos egyáltalán üzemben van (amely nem kevésbé impozáns helyen közlekedik, mint a budai "folyópart"), addig nem feltétlen Európa legdrágább Combinójából kéne venni 40 vadiúj darabot. Tudom, hogy a választások előtt jó villogni, bocsánat, jó lett volna villogni a szupermodern villingerekkel, de ésszerűséget passzióból nem kellene kihúzni az irányadó jelzők sorából... És sok más vonalon is a járművek állapota kritikán aluliak. Ha már költünk, s rögtön 40 milliárd értékben, talán több is kihozható lenne, mint 40 nem működő, télen hideg, nyáron forró villanyos. (Ugye egy Combino 1 milliárd forintba került. A legbőkezűbb számítással is hasonlókat 200-300 millió forintért lehetett volna venni.)

3. Jegy- és bérletárak.
Vicc. Vicc, hogy mennyire nincs összhangban sem a szolgáltatás minőségével, sem a magyar reálbér arányával. Vicc, hogy egyáltalán azt hiszik, hogy ha emelik az utazás árát, akkor ezzel arányosan több bevételhez jutnak. Mert éppen a megemelt jegyárak mellett mondják sokan, hogy ennyiért, ha meg veszek sem váltok jegyet, egy megbízhatatlan, pazarló vállalatnak nem adok több pénzt, aki nem tud, vagy nem akar gazdálkodni. 

4. Vezetőség.
Annyit lehet mondani, hogy Aba Botond belebukott a Combino botrányba. Helyes. No Botondunkat sem kell félteni, kapott rendesen csokoládét. Jött az új reménység, Antal Attila személyében. Atinak nem volt elég az a néhány milliós havi, még egy kis korrupcióval próbálta hizlalni a családi kasszát (az én jegyeim árából is befolyt bevételt megkurtítva, ismeretes: a fiával is összefüggésbe hozható vállalattól szándékoztak venni használt buszokat bőven azok értékén felül). A legújabb négyes metró körüli lopogatásokról is a hetiválasz ad számot, ismét leleplezett egy kis mókát. Olyan ötven-milliósat. Nem nagy, de ha azt nézzük, hogy milyen anyagi helyzetben van vállalat...)

http://www.hetivalasz.hu/cikk/0804/bkv_kasszafuras -az említett botrány. BKV-gate by Heti Válasz.

5. Anyagi helyzet, gazdálkodás
Demszky Gábor, akit méltán nevezhetünk a polgármesterek Fásy Ádámjának, 70 milliárdos hiányt látva S.O.S. segítséget kér a kormánytól, olyan 13 milliárdosat. A BKV olyan súlyos anyagi válságba sodorta magát, hogy a mindennapos fennmaradás is alig oldható meg. Hogy paraméterkönyveket kell gyártani, hogy évente 2 milliárdot spóroljanak. Ami annyit jelent, hogy a budapesti menetrend gyökeres felforgatása, járatcsökkentések és elbocsátások mellett, 35 évet kell kibírni az áldatlan állapotok közepette. Mindenfajta fejlesztés nélkül. Tehát a jólét verőfényes bérceire 2043-ban el is juthatunk a paraméter könyv segítségével.
Na de itt van ez a jó 4-es metró. 485 milliárd forint. Amiből 200 valahány milliárdnyit az EU áll. Már Demszky szerint, mert az EU a mai napig még nem bólintott rá. Bele sem gondolok mi lesz, ha nem ad pénzt. De összehasonlítás képen: az első terveknél a metrót 130 milliárdból megépíthetőnek gondolták. Majd csak nőtt, nőtt a végösszeg, legutóbb azért lögyböltek hozzá olyan 50-100 milliárdot, mert "felszíni parkosítás is lesz." A számok nem pontosak, de ha csak közelítőleg is igazam van.. hát nem tudom. Nem tudom, hogy kifizetem-e az éjszakai buszon azt a 350 Ft-ot.

6. Összbenyomás.
Várakozás a megállóban. Ismét késés, majd végre ott a horizonton az autóbusz reményteljes közeledése. Szorongatom a bérletem, hogy kéznél legyen, ne keresgéljek, ha kell. Megérkezik. Tömve. Tömve, mert régen nem jött már. Elgondolom, hogy várnék még egyet, mert nincs gusztusom felszállni a heringfürdőbe. De nincs időm, és nem látok másikat mögötte. Felszállok. A bérletem ismét szorongatom, most azért, hogy ki ne sodorják a kezemből, mert ha leesik, én fel nem tudom kaparni a lábak erdejéből. Minden megállónál én is újra el- majd felszállok, újra megküzdök a bent maradásért, és ismét nem találok kapaszkodót. Majd leszállok, és átnyergelek a metró aluljáróba. Ahol többen fekszenek a földön, mint egy cserkésztáborban takarodó után, de persze ez nem a BKV kompetenciája, de azért hat rám a kép. Látom, ellenőriznek a bejáratnál. A kezemben maradt a bérlet, jól van, nem veszett el. Látom, hogy egyeseket meg sem állítanak, rongyos 60 ezerért nem balhéznak erősebb kinézetű fazonokkal. A metró régi szakad kocsijára felszállva, észrevéve, hogy leizzadtam a közelharcban, elgondolkodva a 15 milliós BKV-s végkielégítésen, az 500 milliárdos feneketlen pénzeszsák metrótenderen, észrevéve, hogy késésben vagyok pedig időben indultam el, azt a kérdést teszem fel magamnak: most akkor miért is, mire is vette bérletet ennyi pénzért?

 

 

 

 

 

3 komment

Címkék: budapest bkv demszky rossz nap


2008.04.21. 17:15 Ciscy

Cigány kérdés pro és kontra

A Nők Lapja Cafe fórumon volt egy úgynevezett topic "Cigány kérdés" címmel. Rákattintottam. Volt bennem egy kis félsz, hogy lesz itt fujjogás, meg sárdobálás. Hogy ezt a valós problémát egy indulatoktól fűtött mocskolódás fogja megfogalmazni, tovább erősítve a liberális hozzáállást - éppen a mocskolódást és (vélt vagy valós) indulatokat példaként felhozva- , miszerint nagy gigantikus szélsőjobboldaliság, s a vele kapcsolatban levő rasszizmus és antiszemitizmuis uralkodik hazánkban. (S ők, a liberálisok azok, akik nem ilyenek, bla bla.., nem ez a lényeg.)
No nem így történt. Sőt átesett az topic indító a ló tulsó oldalára, idézem:

"Kiváncsi lennék, nektek mi a véleményetek a cigányokról. Annyi rasszista írást olvastam mostanában, hogy komolyan azt hiszem már mindenki fajgyűlölő. Vagy nem??
moderátori megjegyzés:
aki a legkisebb mértékben is rasszista magatartást mutat, azt tiltani fogjuk a fórumról!"


Talán érdemes ezt tisztába tenni. Legalábbis saját véleményem mesgyéjén haladva, ha lehet. A következőt írtam:
"Magyarországon nincs rasszizmus. Tömegében biztosan nem fordul elő. Amit annak szoktak hívni az nem rasszizmus.
Ugyanis nem bőrszín vagy rassz szerint szeretünk vagy utasítunk el valakit. Hanem a megjelenése, a modora, a higéniája, az életvitele stb. alapján. Nos nem tehetek róla, hogy a tolvaj, mihaszna, piszkos, ápolatlan, alulkvalifikált réteg nagy része cigány. Nem tehetek róla, hogy a társadalmi közösségi elosztórendszer jelenlegi élősködői (értem ez alatt, hogy nem áll szándékukban változtani, mert inkább elveszik a másik munkája által megtermelteket...) nagyszámban cigányok.
Ha valaki a fentieknek megfelel, és nem roma, akkor is ugyanannyira elfogadhatlan. És ha van olyan roma, aki értelmes ember módjár tud viselkedni, élni, egyről a kettőre jutni, azt ugyanolyannak veszem mint bárki mást.
Nekem speciel van egy nagyon jó barátom, aki roma, s én látom rajta, hogy neki rossz, hogy vannak olyan cigányok (nagyszámban), akik miatt őt sokszor leminősítik látatlanban. (Persze, ha megismerik ez megváltozik a vélemény.)
Summázva: nem a bőrszín vagy a hovatartozás a lényeg, hanem az életminőség, és az élethez való hozzáállás. S nem tehet róla az, aki nem kedveli általában a romákat, csak mert nagyrészük a társadalom legelzülöttebb részét képviseli.
És véleményem szerint a magyar lakosság nagy része így gondolkodik. Ez nem rasszizmus, ez deffenzív reflexió.
A romáknak is van egy kultúrájuk, ami értékes, de ahogy vislekednek, az ennek a nyomába sem ér.
ÉS KI KÉREM MAGAMNAK HA VALAKI RASSZISTÁNAK TITULÁL!!!"

Kegészítés: voltak, vannak nyersebben fogalmazók, de a vélemények túlnyomó többsége egy irányba mutat.
Link: 
http://www.nlcafe.hu/index.php?id=1057&fid=441&topicid=134356

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: társadalom roma cigány rasszizmus probléma higgadság


2008.04.18. 03:16 Ciscy

József Attila máról is szóló verse

 

Egy vers ami, még mindig érvényes. Egy vers, ami a máról szól.  Egy költő, akinek nem lehet kétségbe vonni a szavát, bár ha ezt a művet ma írták volna, biztosan csúnya szélsőjobbos nagy "magyarkodónak" titulálnák korunk megmondóemberei. 1937. Halálosan pontos kórkép...

HAZÁM

1

Az éjjel hazafelé mentem,
éreztem, bársony nesz inog,
a szellőzködő, lágy melegben
tapsikolnak a jázminok,

nagy, álmos dzsungel volt a lelkem
s háltak az uccán. Rám csapott,
amiből eszméltem, nyelvem
származik s táplálkozni fog,

a közösség, amely e részeg
ölbecsaló anyatermészet
férfitársaként él, komor

munkahelyeken káromkodva,
vagy itt töpreng az éj nagy odva
mélyén: a nemzeti nyomor.

2

Ezernyi fajta népbetegség,
szapora csecsemőhalál,
árvaság, korai öregség,
elmebaj, egyke és sivár

bűn, öngyilkosság, lelki restség,
mely, hitetlen, csodára vár,
nem elegendő, hogy kitessék:
föl kéne szabadulni már!

S a hozzáértő dolgozó
nép gyülekezetében
hányni-vetni meg száz bajunk.

Az erőszak bűvöletében
mint bánja sor törvényhozó,
hogy mint pusztul el szép fajunk!

3

A földesúr, akinek sérvig
emeltek tönköt, gabonát,
csákányosokkal puszta tért nyit,
szétveret falut és tanyát.

S a gondra bátor, okos férfit,
ki védte menthetlen honát,
mint állatot terelni értik,
hogy válasszon bölcs honatyát.

Cicáznak a szép csendőrtollak,
mosolyognak és szavatolnak,
megírják, ki lesz a követ,

hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve
magával kötve mint a kéve,
sunyít vagy parancsot követ.

4

Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk.

Szíve szorult, rezgett a lába,
acsargó habon tovatűnt,
emlékezően és okádva,
mint aki borba fojt be bűnt.

Volt, aki úgy vélte, kolomp szól
s társa, ki tudta, ily bolondtól
pénzt eztán se lát a család.

Multunk mind össze van torlódva
s mint szorongó kivándorlókra,
ránk is úgy vár az új világ.

5

A munkásnak nem több a bére,
mint amit maga kicsikart,
levesre telik és kenyérre
s fröccsre, hogy csináljon ricsajt.

Az ország nem kérdi, mivégre
engedik meggyűlni a bajt
s mért nem a munkás védelmére
gyámolítják a gyáripart.

Szövőlány cukros ételekről
álmodik, nem tud kartelekről.
S ha szombaton kezébe nyomják

a pénzt s a büntetést levonják:
kuncog a krajcár: ennyiért
dolgoztál, nem épp semmiért.

6

Retteg a szegénytől a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény.

Nem adna jogot a parasztnak,
ki rág a paraszt kenyerén
s a summás sárgul, mint az asztag,
de követelni nem serény.

Ezer esztendő távolából,
hátán kis batyuval, kilábol
a népségből a nép fia.

Hol lehet altiszt, azt kutatja,
holott a sírt, hol nyugszik atyja,
kellene megbotoznia.

7

S mégis, magyarnak számkivetve,
lelkem sikoltva megriad -
édes Hazám, fogadj szivedbe,
hadd legyek hűséges fiad!

Totyogjon, aki buksi medve
láncon - nekem ezt nem szabad!
Költő vagyok - szólj ügyészedre,
ki ne tépje a tollamat!

Adtál földmívest a tengernek,
adj emberséget az embernek.
Adj magyarságot a magyarnak,

hogy mi ne legyünk német gyarmat.
Hadd írjak szépet, jót - nekem
add meg boldogabb énekem!

1937. május

Szólj hozzá!

Címkék: vers társadalom haza józsef attila


2008.04.14. 02:07 Ciscy

Vágó Pista és az ő "szkepticizmusa"

Nem a higadt, közkedvelt kvízmester személyéről, mint inkább vele készült interjúból való gondolataimat írnám le. Mit gondolatot: kritikát. Igen, furcsa lehet hiszen a felvilágosodáson már túl vagyunk néhány esztendőcskével. Sőt Bogár László közgazdász szerint éppen innen eredeztethető a modernkor és a globalizáció világa. "Aberrált világa" (Eperjes Károly) . S Bogár Úr szerint éppen a felvilágosodásból fakadó deszakrealizációs folyamat totális kiteljesedése miatt van korunknak olyan "műanyag" élete. (Hogy ez a kifejezés mit takar, talán sejthető, mégis megeshet, hogy pontosabban idézve még szóvá teszem.) Tehát kritikám nem Vágó István személyének kritikája, hanem  - az egyébként általa is képviselt - naturalista világszemléleté.
Történt ugyanis, hogy a kiváló Story TV-n vele készített interjút sugároztak. Egy percre tudtam csak odafigyelni, a riport az ő szkepticizmusáról értekezett, arról hogy a különböző jósdák, ezoterikus humbukok tudományosan mennyire megalapozatlanok, átverik a népet, s hogy miért, meg egyáltalán.. blabla. Hősünk tagja egy Szkeptikusok Társasága nevű gittegyletnek, ahol (sejtésem szeint) beírnak  az egylet könyvébe csupa kisbeűvel árulóként minden nem e világi dologgal foglalkozót, aki az emberiséget, annak egyszerű hiszékenységét kihasználva, rútúl becsapva a tömegeket, hatalomra/pénzre/ismertségre tesznek szert. Az odáig rendben is van, hogy szemfényvesztő kuruzslókért sem kell messzire menni, és ezek az elemek általában nyerészkedésre használják áltudományukat. (Hogy ezek közül milyen működést tartok áltudománynak és mit nem, azt nem fejtegetném, magam sem vagyok benne biztos.) De egyvalamiben biztos vagyok: hogy a vallás, a hit nem ebbe a tárgykörbe tatozik.

Az említett társaság honlapjának bemutatkozó részében az alábbiakat írják: "A magyarországi Szkeptikus Társaság azt vallja, hogy a világ megismerésének legmegbízhatóbb módja a tudományos módszer, és ezzel összhangban elkötelezett a naturalista filozófia és világkép mellett. A naturalista szemlélet szerint csak egyetlen, anyagi (fizikai) világ létezik, amelynek teljes egészében részei vagyunk mi magunk is." Továbbá: "A Szkeptikus Társaság elsődleges céljának tekinti a tényeken alapuló racionális gondolkodás értékének, a tudomány eredményeinek ismertetését, valamint az irracionális, áltudományos irányvonalak és a vallások kritikáját."

Szóval csak anyagi világ létezik - szerintük. S az interjúban úgy fogalmazott, hogy nem tagad, csak megkérdőjelez, és elfogad mindent csak be kell bizonyítani azt tudományosan. No kérem itt a bibi - szeintem.
Mert a tudomány a mérhető, fizikai való törvényszerűségeit térképezi fel a mérhető, megfogató világ tanulmányozásával. Annak felfedezett törvényszerűségei csakis dokumentált, bizonyított módon fogadhatóak el. Tehát a fizikai alapú tudomány tanulmányozásnak konklúzióit materiális alapon kell bebizonyítani. És azt várja a Szkeptikusok Társasága, hogy a szellemi, lelki világot amellyel egyébként legigazából kötődünk a világmindenséghez (lelkünk által), azt bizonyítsák materiális síkon, hogy a tudománynak elfogadható legyen. Mert addig nem hiszik el létezését.
Erre az ugrott be viccesen, hogy talán Istenről egy jó minőségű videófelvétel megfelelne... Konklúzióm: materiálisan csak a materiális világ dolgait lehet feltérképezni, az eredményt bebizonyítani, s fordítva: a szellemit csak szellemi úton. Értem ez alatt, hogy nem tudom neki bebizonyítani, hogy van lelkem. De úgy érzem van s ez az érzés rá csupán a bizonyíték. (S nem csak szervetlenből felépült szerves anyag vagyok, ami így-úgy sok trillmilliárdévezred-sokaság alatt összegubancolódott, és íme lettem én.) A szellemi világot, a Istent, az érzéseket stb. csakis lekünkkel tudjuk "fogni". Ami nem mérhető. Mérőszalaggal, videófelvétellel, tehát materiális eszközzel biztos nem.

Ez ugyanolyan, mintha én nem hinnék a szerlemben, s kérném valaki bizonyítsa be létezését, különben nem hiszem el. Hogyan is lehetne? Hát szerelembe esés nélkül sehogy. És tegyük fel, hogy olyan érzéketlen vagyok, hogy nem tudok szerlembe esni, nem is akarok. Akkor ismét csak annyit mondok: valaki bizonyítsa be, hogy létezik szerelem. Mivel lehetne? Romeó és Júlát adnának a kezembe.. Na de ha az "csak egy könyv". Úgy nem hatna rám, a szerelmet nem ismerőre, mint ahogy nem hat a Biblia a naturalista szemléletűre. "Szép történet, de nem bizonyít semmit" - mondanám, ahogy mondják a Bibliára is. De ennek ellenére tudjuk: szerelem márpedig létezik. Mert érezzük. Ilyen is olyan is, jó is rossz is, keserű és édes, de van.
Csak azért hiheti valaki hogy nincs, mert még nem érintett meg. S ugyanígy, csak azért tartják irracionálisnak a vallásokat a naturalisták, mert még nem érintette meg őket.
Hej, pedig mit veszít, aki nem lesz szerelmes....


művelődni:  http://www.szkeptikustarsasag.hu/

Záróakkord: azt írtam, hogy "materiálisan csak a materiális világ dolgait lehet feltérképezni s az eredményt bebizonyítani, s fordítva: a szellemit csak szellemi úton". Nos a mondat második fele nem igazán pontos: halálakor 23 grammot veszít el minden ember testsúlyából függetlenül annak tömegétől. Nem többet nem kevesebbet: a lélek súlya. S ez mérhető. A 23 gamm című film állítása nem a képzelet szüleménye.

3 komment

Címkék: vágó istván tudomány lélek szkeptikusok társasága